Wale Wale Fotbollsakademi

wale-wale-logo.jpg

Bakgrund

Liksom många andra av världens länder så spelas det fotboll var man än kommer i Kenya och Kibera utgör inget undantag. Men det finns ett stort problem som förhindrar barns möjligheter att spela fotboll i Kibera; bristen på organiserade lag och planer. Just denna problematik var något som Wale Wale Kenya ville bidra till att lösa genom att bilda Wale Wale Slum Soka Academy.

Wale Wale Slum Soka Academy är en fotbollsakademi i Kibera, Nairobi och innefattar idag tre ungdomslag, varav ett av dem är ett lag för flickor. Projektet startade i maj 2018 genom ett samarbete mellan fotbollslaget Kibera Slum Soka och ungdomsorganisationen Wale Wale Kenya. Tanken bakom projektet var att bilda ett antal fotbollslag som skulle ge barn och ungdomar möjligheten att få spela under organiserade former, vilket inte hör till vanligheterna i Kibera. Att slå ihop en lokalt förankrad och respekterad fotbollsklubb som Kibera Slum Soka och en ungdomsorganisation likt Wale Wale Kenya skapar goda förutsättningar att kunna etablera en välfungerande fotbollsklubb. Detta beror på att det inom Kibera Slum Soka redan finns en stor kompetens inom fotboll samt ett värdefullt nätverk inom Nairobis fotbollskretsar. Genom Wale Wale, å andra sidan, finns en välfungerande verksamhet som är aktiv inom bl.a läxhjälp och dans samt även har goda kontakter med det lokala samhället och ett etablerat internationellt samarbete med människor i Sverige. Denna mångsidighet inom klubben tror vi kommer bidra till att ungdomarna kommer att få utökade möjligheter att både spela fotboll i ett lag samtidigt som de utvecklas som personer och får hjälp att klara av studierna.

DSC_0557.jpg

Akademin har tre långsiktiga mål som driver oss framåt till att ständigt utvecklas:

  1. Bli en etablerad och respekterad fotbollsklubb med ett starkt lokalt, nationellt och internationellt nätverk.
  2. Skapa nya ytor för barn och unga att spela fotboll på, både spontant och organiserat.
  3. Fostra ungdomar att bli bra fotbollsspelare såväl som människor. Skapa förutsättningar för dessa starka tjejer och killar att utveckla sig själva, sin omgivning och samhället.

DSC_0376.jpg

Sverige

Wale Wale Slum Soka drivs främst genom organisationen i Kenya men har även en operativ grupp i Sverige som sköter den administrativa och finansiella delen av projektet. Gruppen består av Emil Moberg, Kalle Svensson, Petter Eriksson och Christian Kubista.

Kenya

Den som leder arbetet på plats i Kibera är Vennah Atieno som även arbetar som projektledare inom Wale Wale Kenya. Till sin hjälp har hon de tre tränarna Mousa Otieno, Mike och Babi. Dessa tre ansvarar över träningarna medan Vennah sköter arbetet runt omkring, allt från logistik till kontakten mellan Kenya och Sverige.

Engagera dig!

Numera äger Wale Wale Slum Soka Academy sin egen fotbollsplan i Kibera och projektet lockar alltfler ungdomar. För att kunna fortsätta bedriva, och förhoppningsvis utöka, fotbollsakademin behöver vi våra månadsgivare. För att som privatperson bidra med en engångssumma till projektet kan du klicka här och vill du bli månadsgivare klickar du här.

Vi skulle också vilja utöka vårt samarbete med svenska ungdomsklubbar, vilket är något du kan läsa mer om här.