Wale Wale Fotbollsakademi

wale-wale-logo.jpg

Bakgrund

Liksom många andra av världens länder så spelas det fotboll var man än kommer i Kenya. Kibera är inget undantag. Men det finns ett stort problem som förhindrar barns möjligheter att spela fotboll i Kibera, bristen på organiserade lag och planer. Just denna problematik var något som vi ville bidra till att lösa genom att bilda Wale Wale Slum Soka Academy.

img_2490

Wale Wale Slum Soka Academy är ett fotbollslag i Kibera, Nairobi. Projektet startade i maj 2018 genom ett samarbete mellan fotbollslaget Kibera Slum Soka och ungdomsorganisationen Wale Wale Kenya. Tanken bakom detta projekt var att bilda ett fotbollslag som skulle ge barn och ungdomar möjligheten att få spela under organiserade former, vilket inte hör till vanligheterna i Kibera. Att slå ihop en lokalt förankrad och respekterad fotbollsklubb som Kibera Slum Soka och en ungdomsorganisation likt Wale Wale Kenya skapar goda förutsättningar att kunna etablera en välfungerande fotbollsklubb. Detta beror på att det inom Kibera Slum Soka redan finns en stor kompetens inom fotboll samt ett värdefullt nätverk inom Nairobis fotbollskretsar. Genom Wale Wale å andra sidan finns en välfungerande verksamhet som är aktiv inom bla läxhjälp och dans samt även har goda kontakter med det lokala samhället och ett etablerat internationellt samarbete med människor i Sverige. Denna mångsidighet inom klubben tror vi kommer bidra till att ungdomarna kommer att få utökade möjligheter att både spela fotboll i ett lag samtidigt som de utvecklas som personer och får hjälp att klara av studierna.

DSC_0557.jpg

Aktuellt

Det har nu gått ca 5 månader sedan projektet drog igång och vi kan konstatera att det har varit en mycket lyckad start. Idag finns det ungefär 40 aktiva ungdomar samt 3 anställda tränare som träffas flera gånger i veckan och tränar fotboll. Detta har lett till att vi har fått bekräftat att det finns ett brett intresse för verksamheten vilket möjliggör en fortsatt satsning.

Denna satsning påbörjar vi därför nu genom kampanjen “Avspark”. Tanken med kampanjen är dels att sprida ordet om denna nya fotbollsklubb i Kibera, Nairobi och därmed skapa ett intresse hos folk att vilja vara en del av den spännande resan som ligger framför oss. Det behövs även skapas en bas av månadsgivare för att säkra finansieringen av Wale Wale Slum Sokas framtid och ge klubben möjlighet att växa och engagera fler ungdomar. Slutligen behövs ekonomiskt stöd till vårt nästkommande projekt, Fotbollsskolan.

DSC_0376.jpg

Långsiktiga mål

Vi har några långsiktiga mål internt som driver oss framåt till att ständigt utvecklas.

  1. Bli en etablerad och respekterad fotbollsklubb med ett starkt lokalt, nationellt och internationellt nätverk.
  2. Skapa nya ytor för barn och unga att spela fotboll på, både spontant och organiserat.
  3. Fostra ungdomar att bli bra fotbollsspelare såväl som människor. Skapa förutsättningar för dessa starka tjejer och killar att utveckla sig själva, sin omgivning och samhället.

 

Sverige

Wale Wale Slum Soka drivs främst genom organisationen i Kenya men har även en operativ grupp i Sverige som sköter den administrativa och finansiella delen av projektet. Gruppen består av Emil Moberg, Kalle Svensson, Petter Eriksson och Christian Kubista.

 

Kenya

Den som leder arbetet på plats i Kibera är Vennah Atieno som även arbetar som Project Manager inom Wale Wale Kenya. Till sin hjälp har hon de tre tränarna Mousa Otieno, Mike och Babi. Dessa tre ansvarar över träningarna medan Vennah sköter arbetet runt omkring, allt från logistik till kontakten mellan Kenya och Sverige.