Don’t beat our future – dag 1&2

Turnén har börjat med brakfart och succé, solen har bildat svettdroppar i pannan, inte bara för dansarna, hettan har varit mer än påtaglig, precis som stämningen på scenen. För fulla folkmassor har showen nu visats fyra gånger och resultat har varit bättre än väntat. Målet var att nå två tusen personer med showen, det har gått två dagar och målet är uppnått…

Den första turnédagen startade tidigt efter en lång resa dagen innan. I söndags gick bussen från Nairobi tidigt på morgonen och först tidig kväll nådde vi Hotellet i Bondo (den stad vi utgår från hela veckan). Måndagen var det frukost kl 07 för att en timme senare lämna till första byn – Nam Wagusu, belägen precis vid Viktoriasjön. Nam betyder sjö på Lou, Lou är det den stam som bor i regionen där showen visas och det språk som talas här.

Precis vid stranden bland kvinnor som tvättar kläder, lekande barn, fiskebåtar och åsnor som bär vatten satte Wale Wale upp sitt tält med banners som säger ”Be the Change” och ”Don’t beat our future”. Några ur gruppen drar igång musik ur de stora högtalarna och lockar folk genom att intervjua och ge ut t-shirts med trycket ”Don’t beat our future”. Runt totalt 300 personer åskådade, vissa samtidigt som de tvättade, andra släppte det de hade för händer händer och tog en paus från dagens uppgifter.

En lunch som åts i bussen påväg till nästa show, hela tiden dunkar högtalarna i takt till guppen på de små landsvägarna. Vissa dansar sittandes hela vägen, andra stänger av och sluter ögonen för en stund.

Nästa stop Aram Market – där tältet placerades en bit ifrån en stor djurmarknad, vissa undrade om vi verkligen skulle få publik att komma bort till oss men det gick fort. Snabbt var det några invånare i byn som tog var sin t-shirt och gick runt för att locka folk, samma personer erbjöd sig senare att agera ”ordningsvakter” under showen. Det kan bli små intriger med mycket folk på en och samma plats, speciellt när tröjor delas ut och språkbarriärer kan bli hinder i kommunikation, endast få i gruppen behärskar Lou och mycket av publiken talar endast Lou och har svårt med swahili och engelska. Ytterligare ett potentiellt bidrag till hinder och intrig är den höga procenten alkohol konsumtion som finns i dessa små byar. Till synes sysslolösa, fulla män finns i förhållandevis stora antal vart än vi kommer. Men showen kunde utföras lugnt inför ca 500 i publiken.

Andra turnédagen började med ett kort möte efter frukosten där diskussionen handlade om saker som kan bli bättre och saker som fungerar bra. Sedan rullar bussen vidare mot dagens första framträdande i Asembo  Bay där vi ska delta i ett event vid namn ”Ge flickor en chans att uppnå sina drömmar” dit vi har blivit inringda i sista stund. När vi kommer fram möts vi av en relativt stor scen där det pågår olika framträdanden inför en publik på över tusen åskådare, ett sus går genom gruppen för det här är stort. Då musikanläggning redan finns på plats tar vi endast med rekvisita och går mot scenen. En blandning av skratt, förtjusning och obehag går genom publiken. Då showen innehåller både obehagliga scener med misshandel av barn, scener med skratt och scener med kärlek blir man som åskådare lockad till många olika känslor under showens gång.

Dagens sista framträdande ägde rum i en liten by precis vid vägkanten där vi möttes av tekniska bekymmer, bara någon minut in i showen lägger generatorn av, den som förser oss med ström till ljudanläggningen. De med teknisk begåvning i gänget ger den en överblick och inser att den inte går att fixa på plats, frågan gäller nu om showen ska ställas in eller fortsätta utan musik och dans endast med skådespel och starka röster. Tills en man kommer och säger att han tar sin motorcykel och hämtar en ny generator så showen kan genomföras. Femton minuter senare är han tillbaka, publiken har väntat tålmodigt och dagens sista föreställning visas i inför över 500 personer.
Vi är nu framme vid tredje dagen där endast en föreställning väntar på eftermiddagen. De yngre hoppar just nu hopprep medan de äldre i gruppen utför olika ansvarsuppgifter gällande logistik och planering för nästkommande dagar. Bland annat fixa den trasiga generatorn, hämta ett paket med t-shirts som skickats från Nairobi och möte med lokala myndigheter för planerandet av den stora showen som ska äga rum inne i staden Bondo på Fredag.
Då vi har ytterst begränsad tillgång till internet här så kommer bilder läggas upp när turnén är slut och vi tillbaka i Nairobi.

Allt gott.
Siri, Wale Wale Sweden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s