Hur arbetar Wale Wale Kenya med att skydda Mänskliga Rättigheter I Kibera?

Jag skulle vilja börja med att dela med mig av ett citat från Development Compact av Förenta Nationerna (FN) (UN, The Millennium Development Compact 2003, New York: UN 2004: 3):

“When governments are corrupt, incompetent or unaccountable to their citizens, national economies falter. When income inequality is very high, rich people often control the political system and simply neglect poor people, forestalling broadly based development. Similarly, if governments fail to invest adequately in the health and education of their people, economic growth will eventually peter out because of an insufficient number of healthy, skilled workers.”

Wale Wale ungdomsgård ligger I Kibera som är det största slumområdet I Östafrika. I många fall skyddas inte ungdomar i Kibera deras sociala rättigheter. Exempelvis har många ungdomar inte möjlighet till skolgång, ofta på grund av ekonomiska skäl. Vi tror på att alla ungdomar skall ha rätt till utbildning, vilket framgår i artikel 17.1 i Afrikanska Stadgan om Mänskliga och Folkens Rättigheter (1986). Att inte ha möjlighet till utbildning hindrar förutsättningar till framtida arbeten och utveckling för ungdomar i Kibera likaväl för kenyanska medborgare i allmänhet.

Man skulle kunna anse att rätten till mat är en av de viktigaste rättigheterna vi har. Att ha tillgång till mat är ofta ett problem i Kibera. Brist på tillgång till mat leder till att människor inte får i sig näring vilket leder till undernäring och i de värsta fallen, vidare till dödsfall. I den Afrikanska Stadgan nämns inte rätten till mat ordagrant i en specifik artikel. Dock, kan man tolka denna rättighet som underförstådd i stadgan genom andra artiklar som Rätten till liv (artikel 4), Rätten till hälsa (artikel 16 samt Rätten till ekonomisk, social och kulturell utveckling (artikel 22).

Wale Wale Kenya vill kunna hjälpa till med att skydda dessa rättigheter. Detta genom att vara en säker plats för ungdomar att spendera sin fritid på, att möjliggöra personlig utveckling samt möjligheten till utveckling genom våran framtida skola inkluderat i Wale Wale Future Center. Wale Wale Future Center kommer kunna erbjuda dessa möjligheter för ungdomar i Kibera.

Vi är därmed övertygade om att Wale Wale även kommer kunna påverka sociala orättvisor i Kiberas samhälle likaväl som i Kenya i stort genom att vara ett center för personlig utveckling som kommer guida ungdomarna in till demokratiskt och politiskt deltagande. Detta förklaras även av FN i Development Compact från 2003,” Without sound governance – in terms of economic policies, human rights, well-functioning institutions and democratic political participation – no country with low human development can expect long-term success in its development efforts or expanded support from donor countries.”.

#SHAREASQUARE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s